Subvenció compartida entre el Rotary Club de Girona, Rotary Club de Lambaré Costa del Río (Paraguai) i Rotary Club de Luque (Paraguai)

Del 13 al 20 d’octubre de 2013

 

L’experiència viscuda en el nostre viatge a Paraguai en referència al lliurament de 70 cuines solars.

 

Tenir un criteri de les mancances de molts milions de persones al món és una cosa, i trepitjar i viure les seves veritables necessitats és un altra.

D’entrada prens consciència de la quantitat de coses supèrflues, i de vegades no tan supèrflues, que utilitzem diàriament, sense donar cap mena d’importància ni valor a les accions quotidianes que portem a terme, dins de la situació benestant a la què estem acostumats a viure.

El viatge al Paraguai ha estat una experiència impactant que ens porta, sense voler, a unes comparacions sagnants. El petit esforç que hem fet ha significat una millora en la forma de vida de les persones amb les què hem tingut la oportunitat de compartir un temps i que ha resultat, per nosaltres, d’allò més enriquidor. Ens agradaria poder transmetre el que realment hem sentit al veure la cara de sorpresa i agraïment de les persones que constitueixen les comunitats, al comprovar que l’acció del sol de cada dia és suficient per escalfar l’aigua i cuinar els aliments.

L’electricitat, l’aigua potable, els tres àpats diaris, la roba que tenim i no utilitzem… tantes i tantes coses a les què no prestem atenció, perquè formen part de la nostra vida quotidiana i perquè sempre han estat al nostre abast. Quan veus que en una comunitat tot això no existeix, comprens la diferència i pots arribar a entendre com la gent pot arribar a adaptar-se a totes les circumstàncies, o més ben dit a les circumstàncies que li ha tocat viure, simplement per el lloc del món on ha nascut i els pares que ha tingut, dos aspectes que no es trien.

La nostra visita a comunitats indígenes al Paraguai ha estat impactant, veure com viuen, mengen, vesteixen, com és la seva higiene personal, com són els seus instruments de treball, com és la seva escola i amb quins mitjans fan las coses.

En arribar a Asunción, capital del Paraguai, ens esperava un comitè de benvinguda amb els cartells de Rotary. Els presidents del dos clubs varen fer un senzill parlament, agraint la nostra arribada.

Les jornades que varen seguir van ser trepidants i plenes de sorpreses, no teníem ni un minut per res. La primera va ser a una escola rural dedicada a la formació de nois i noies fins a 17 anys, tots ells indígenes de les comunitats properes, on desenvolupen la seva escolarització i es preparen per transmetre els coneixements i experiències apreses al tornar a les seves comunitats respectives.

Després de dinar a la pròpia escola, un plat d’arròs i pollastre, varem anar a un centre penitenciari al poble de Emboscadas, especialment dedicat a la delinqüència juvenil, per inaugurar un forn situat a la cuina, un forn especial construït pels propis reclusos. Aquest centre aplica una filosofia molt especial de reinserció doncs té uns programes concrets pels seus interns, que consisteixen en la desintoxicació de les drogues i l’alcoholisme, l’educació i l’ensenyament de diversos oficis.

Varem sopar al Rotary Club de Lambaré Costa del Río i l’endemà, a primera hora del matí, estàvem en marxa, aprofitant que no havia plogut, per anar a unes comunitats indígenes. Gràcies a que els camins eren secs varem poder arribar a la destinació prevista per portar a terme el lliurament d’uns forns i cuines solars. Ens acompanyava el fabricant dels forns i les cuines, qui va demostrar la seva eficàcia.

Varem sopar al Rotary Club de Luque, que també com el Rotary Club Lambaré Costa del Río, es reuneixen en una casa de la Amistat, local senzill i ple de símbols rotaris relacionats amb el club. Igualment portarem a terme l’intercanvi de banderins. En una atmosfera d’amistat plena varem viure i gaudir del veritable esperit Rotary.

El dimecres llogarem un cotxe per anar a Ciudad del Este, viatge d’uns 400 kms. per un país verd  i molt bonic, lluminós, sota un cel blau i un sol que cremava, amb una gran quantitat de bestiar pasturant. La carretera voreja poblets petits amb cases d’una planta, normalment de fusta, pintades de colors vius. Els seus habitants viuen de l’artesania en ceràmica i plata treballada, de l’agricultura i la ramaderia. El turisme pràcticament és inexistent i les gallines i porcs campen lliurament pels camps i marges de la carretera.

En arribar a Ciudad del Este ens esperaven els nostres amics rotaris i ja no ens varen deixar en cap moment. Tenien un programa d’entregues de forns i de sopars en el seu club que només ens va permetre anar a visitar las Cataratas de Iguazu un dia i passejar pel mercat mes gran del món un altre.

L’últim dia ens varen invitar a un “asadito” a casa d’un Rotary, ambient fantàstic, molts intercanvis d’accions rotaries, bona carn, bon vi i cançons paraguaies i espanyoles, per la nostra part varem entonar cançons d’en Raimon, Lluis Llach i Serrat.

Visita a la “Escuela Agrícola San Francisco” de la mà del seu director Luis Enrique Resquin Fleytas, situada al Chaco Paraguayo.

Escola agrícola i ramadera que funciona sense cap mena d’ajuda estatal, dedicada a la formació de nois i noies joves indígenes. El seu finançament prové de la venda dels productes agrícoles i ramaders que elaboren i de la “Fundación Paraguaya”. Lliurament d’una cuina parabòlica.

Visita a la “Penitenciaria Regional de Emboscada”, acompanyats pel seu director Hugo Zarza, seguint totes les seves dependències, coneixent de primera mà el seu sistema educatiu i de reinserció dels presos per la seva reincorporació a la societat.

Lliurament de dues cuines econòmiques especials.

Presentació de les cuines solars, parabòliques i econòmiques que es lliuraran en un futur immediat.

Presentació de la rentadora de roba a pedals, iniciativa portada a terme per part del Rotary Club de Luque (Paraguai).

Trobada i sopar a “La casa de la amistad” del Rotary Club Luque amb els seus socis i els del Rotary Club de Lambaré Costa del Río.

Visita al poblat indígena ACARAY-MI, situat al Chaco Paraguayo, coneixent la forma de vida d’aquestes persones, les seves costums i el seu sistema educatiu.

Lliurament d’una cuina solar i una cuina econòmica.

Trobada – sopar a la “Casa de la Amistad” del Rotary Clun Ciudad del Este (Paraguai), amb la presència de la Governadora del Districte.

Intercanvi de banderins del nostre Club i el de Ciudad del Este.