El Rotary Club de Girona vol fer memòria de la problemàtica i necessitat que el Centre d’Acolliment “La Sopa” de Girona va patir l’any anterior i de la qual en segueix patint les conseqüències.

Ho recordarem mitjançant un article publicat al Diari de Giona el dia 12 de setmebre del 2012:

La Sopa tindrà un dèficit de 200.000 € en no tancar el centre de dia durant l´estiu

 
El centre d’acolliment ja tenia un pressupost 120.000 euros superior al de l’any anterior
El Centre d’Acolliment la Sopa de Girona tindrà aproximadament un dèficit d’uns 200.000 euros al final de l’any. Aquest sobrecost serà el que s’ha generat pel fet que l’equipament de serveis socials del Barri Vell ha decidit obrir el centre de dia durant l’estiu.? L’any passat, en canvi, aquest servei sí que es va mantenir tancat durant l’estiu.

 

El tancament va generar un estalvi en personal, manteniment i menjar que és el que ara ha provocat aquest dèficit. durant tot l’estiu, els cinquanta llits de què disposa el centre han estat ocupats i també les quaranta places del centre de dia, i s’ha donat cobertura als serveis extres que s’han han succeït, inclosos dinars i sopars, entre altres.

Augment de 120.000 euros
Els Serveis Socials de l’Ajuntament van decidir no tancar el centre de dia vista la situació actual de crisi que pateixen moltes persones. El regidor de l’àrea, Eduard Berloso, assenyalava en declaracions a Ràdio Girona que l’equipament mai havia tingut tanta activitat. El representant municipal va indicar que el pressupost per aquest any s’havia fet en funció de les xifres de l’any anterior. A més a més, s’hi han afegit 120.000 euros més.

Aquest dèficit de 200.000 euros es cobrirà amb el fons de contingència. Es tracta d’una reserva de diners al pressupost aprovat l’any 2012, que l’Ajuntament de Girona va decidir guardar i no destinar a cap àrea per si sortien imprevistos.
Aquest fons es va començar a implantar ja fa uns anys. L’any 2009, per exemple, era de 600.000 euros. Aquest any però, la dotació ja s’ha multiplicat per tres, arribant a l’1,8 milions d’euros.

Gran part d’aquest fons de contingència ja es preveia que es pogués fer servir per imprevistos en serveis socials, ja que la crisi econòmica està generant noves situacions ciutadanes no previstes a inicis de l’any.

El Centre d’Acolliment la Sopa es gestiona a través d’un Consorci que està format pels ajuntaments de Girona i Salt, el consell Comarcal del Gironès, el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, el Bisbat, Caritas Diocesana, la Fundació Bisbe Tomàs de Lorenzana, la Creu Roja i la Federació del Voluntariat. Sovint, els representants municipals han reclamat la necessitat que les administracions hi destinin més diners.

*Text i fotografia extrets de la pàgina web: www.diaridegirona.cat*